11 april 2001

ECHTE KANO OF HISTORISCHE VERGISSING?

redactie Nieuwsblad van het Noorden

s u p p l e m e n t

Dit bericht verscheen in Het Nieuwsblad v/h Noorden (11 april '01) en is het achtste stuk in een discussie-serie over de Boot van Pesse

vorige|volgende

printversie
Assen - In het diepste geheim heeft zich op een al even geheim gehouden plek ergens in Drenthe de afgelopen tijd een prehistorisch tafereel ontvouwd. Het enige dat de authenticiteit van het beeld verstoorde was de hedendaagse kledij van de hoofdrolspelers; eigenlijk hadden ze zich moeten hullen in grofgenaaide beestenvellen.

Afb. 1
Het origineel van de Kano van Pesse, zoals dat te zien is in het Drents Museum
foto: Drents Museum
grotere afbeelding

Aan de oevers van een vennetje - dat er duizenden jaren geleden net zo uitgezien moet hebben - was een primitieve scheepswerf aangelegd en hierop werd met man en macht gewerkt aan de bouw van een kano. Het betrof hier een replica van de beroemde Kano van Pesse, een reliek uit de oudheid waarover de laatste jaren veel te doen is geweest.

Ooit werd deze prehistorische kano, die natuurlijk wel een beetje was aangevreten door de tijd, opgedolven nabij Pesse. Het vaartuig kreeg de titel Oudste Boot ter Wereld, een predikaat waarover later in wetenschappelijke kring twijfel ontstond. Was het wel een boot of hadden we hier te maken met een ordinaire voertrog voor het vee? Er was slechts één mogelijkheid om achter de waarheid te komen en dat was, de kano nauwkeurig namaken en beproeven op zijn vaarkwaliteiten. En zo trokken medewerkers van het Drents Museum in Assen - waar het origineel van de Kano wordt bewaard - erop uit. Ze selecteerden een mooie boomstam en hakten deze in de vorm van de originele Kano. Dat gebeurde met prehistorische werktuigen - ook nagemaakt - zoals diverse soorten vuurstenen bijlen uit de Midden-Steentijd.
 
Afb. 2
De replica van de kano van Pesse is gemaakt uit een stam van een grove den. Jaap Beuker begint met het verwijderen van de boombast.
foto: Drents Museum
grotere afbeelding
De volgende vraag was: zou je ook echt met de replica kunnen varen? Het antwoord zal bij het verschijnen van deze editie al bekend zijn: vanmiddag werd de boot op het terrein van Vakantiecentrum Witterzomer bij Assen te water gelaten, met aan boord de ervaren bootsman Mark-Jan Dielemans van de Nederlandse Kano Bond.

Morgen kunnen we dus melden of Mark-Jan zich drijvend heeft weten te houden of dat de Kano van Pesse is ontmaskerd als een historische vergissing, die op een sombere voorjaarsdag in april 2001 linea recta naar de kelder ging.

 

Afb. 3
Met 'authentieke' werktuigen werd de boomstam uitgehold. Langzaam maar zeker krijgt de replica vorm.
foto: Drents Museum
grotere afbeelding

 

 



r t i k e l