12 april 2001

OUDSTE BOOTJE TER WERELD KON WERKELIJK VAREN

ANP

s u p p l e m e n t

Dit bericht verscheen in de Leeuwarder Courant (12 april '01) en is het tiende stuk in een discussie-serie over de Boot van Pesse

vorige

printversie
ASSEN (ANP) - De historische boomstamkano van Pesse, die in het Drents Museum in Assen ligt, kon echt varen. Dat is gistermiddag vastgesteld bij de tewaterlating van een exacte kopie van de boomstamkano, in een vennetje bij Assen.

Afb. 1
Mark Jan Dielemans probeert een kopie van de kano van Pesse uit in een ven bij recreatiecentrum Witterzomer in Assen
foto: GPD
grotere afbeelding

Er werd lange tijd aangenomen dat de boomstamkano het oudste vaartuig ter wereld is. Hij is gedateerd tussen 8040 en 7510 voor Christus. Een bezoekende Deense archeoloog wierp echter de discussie op, of de kano van Pesse wel echt een bootje is. Hij opperde dat het ook een veetrog of plantenbak kon zijn, al verscheen het eerste vee pas drieduizend jaar later in Drenthe. In het geheim liet het Drents Museum de afgelopen twee weken een reconstructie maken. De medewerkers gebruikten een stam van een grove den, dezelfde boomsoort als van de originele boot, en hakten met een soort vuistbijlen.

Gistermiddag stelde kanoër Mark Jan Dielemans vast, dat het maaksel echt kan varen. Het museum beschouwt dat als bewijs, dat het werkelijk de oudste boot ter wereld in zijn collectie heeft. Mogelijk wordt de replica op koninginnedag in Hoogeveen tentoongesteld.
 

 

 r t i k e l